Groene Hart route

De Groene Hart route start in IJsselstein aan de Hollandse IJssel. Vanuit Jachthaven Marnemoende vaart u in 4 uur tijd naar Gouda. U vaart dan langs de monumentale plaatsen Montfoort, Oudewater en Haastrecht. Als u de Waaiersluis passeert met zijn nog altijd werkende waaierdeuren (in geval van nood), kunt u via de Mallegatsluis door de Museumhaven midden in het centrum van Gouda overnachten.

De Kattensingel en de Turfsingel zijn zeer bekend en hebben voorzieningen. Als u dan aan de Noordkant Gouda weer uit vaart, dan passeert u Waddinxveen en Boskoop bekend van de karakteristieke hefbruggen. Vlak voor de spoorbrug in Alphen a/d Rijn ligt terminal Alpherium. Dit is een van de grootste binnenvaartterminals van Nederland voor containertransport over het water, van en naar de zeehaven van Rotterdam en Antwerpen. LET OP!!! Het kan dus druk zijn.

vaarroute

Linksaf gaat u de Oude Rijn op ,er is 1 brug in Alphen centrum, en daarna ziet u Vogelpark Avifauna. Links en Rechts zijn een paar vrije aanlegplaatsen voor max. 3 overnachtingen. Het is een eindje lopen over de brug maar het park Avifauna is zeker de moeite waard om te bezoeken!

Over de Heimanswetering richting Noord komt u op de veelgeroemde Hollandse Plassen. Bij Oude Wetering rechts de Drecht op passeert u Leimuiden, Bilderdam. Een prachtig doorsteekje van Braassemmermeer richting de Amstel.

De Tolhuissluizen door via Vrouwenakker en u komt in Uithoorn. Daar vindt u mooie passantenplaatsen midden in het centrum. U kunt er lekker naar voorbijvarende scheepvaart kijken. Vervolgens op de Amstel varende komt u in Ouderkerk a/d Amstel.

aan stuurboord voor de brug kunt u naast de supermarkt aanleggen aan de boodschappensteiger. Handig om inkopen te doen en bijvoorbeeld de Urbanuskerk te bezoeken.

U vervolgt de Amstel varende tot aan Amsterdam, dan naar rechts waar de naam veranderd naar Gaasper en Weespertrekvaart. Bij Driemond moet u het drukke Amsterdam Rijnkanaal oversteken om in Weesp te komen.

Weesp heeft vele mogelijkheden voor passanten. In de sluiskom of in een jachthaven met alle voorzieningen. Met een beetje geluk komt de plaatselijke bakker in de ochtend langs met zijn bootje met verse broodjes! Het voordeel is ook dat de treinverbinding perfect is voor een dagje Amsterdam. Binnen 10 minuten sta je in het Centrum van Amsterdam.

Smal Weesp heeft tolvrije bruggen om daarna rechtsaf de Vecht op te gaan. Voorbij Weesp kronkelt de Vecht langs Fort Uitermeer (onderdeel van de Stelling van Amsterdam)aan de linkeroever, en vervolgens vaar je langs de dorpen: Nigtevecht, Nederhorst den Berg en het pittoreske Vreeland.

Onderweg passeer je prachtige dubbele hefbruggen en mooie buitenplaatsen. Vroeger lieten de Rijke Amsterdamse kooplieden buitenplaatsen bouwen aan de romantische Vecht. Charmante dorpen zoals Loenen a/d Vecht, Maarssen en Oud Zuilen hebben ook passantenplaatsen waar je beter te vroeg dan te laat aan kan komen. Ligt de Vecht al aardig vol? Dan kunt u bij Loenen de Mijndense sluis nemen naar Loosdrecht. Waar vele havens zijn of waar je op een eiland aan mag meren. Deze eilanden zijn voorzien van toiletgroepen en BBQ pits.

Via de Mijndense sluis moet u ook de plassen weer verlaten. De andere sluisjes zijn te klein voor onze schepen. De schepen met een doorvaarhoogte lager dan 3,25 m kunnen evt. door de Oude Gracht van Utrecht varen. Met 16 boogbruggen een belevenis op zich!

De hogere jachten kunnen wel een overnachting doen in Utrecht, na de Weerdsluis zijn er mooie passanten ligplaatsen. Dus niet door de boogbruggen heen varen!

Een klein stukje noordelijk bij Maarssen kunt u het Amsterdam Rijnkanaal varen. Een uur goed rechts varen want de binnenvaartschepen zijn toch verbazend snel achter je en willen oplopen (voorbij gaan). De Zuidersluis gaat een meter omhoog en zorgt dat u weer in rustig water bent. In Nieuwegein de Hollandse IJssel volgen en zo komt u weer op onze thuishaven Marnemoende.

Onze jachten

Annaloisia yacht

2 – 6 personen

Annaloisia ii

Type: Linssen 40.0 SL AC

P1150523 min scaled

2 -4 personen

Cragganmore

Type: Linssen 35 SL AC 75 edition

SES

2 – 4 personen

Sir Ernest Shackleton

Type: Linssen Grand Sturdy 40 sedan

speyside yacht

2 – 4 personen

Speyside

Type: Linssen 35 SL AC